24-05-06

Hoe maak ik een kinderboek, les 1.

Ik heb moeite om te beginnen. Ik ben niet alleen soms een aanstellertje, maar vast en zeker ook een uitstellertje. De angst van het lege blad. Hoewel dat niet letterlijk te nemen is. Het is eerder de luiheid van het blad vast te pakken en mijn verf bijeen te zoeken. En omdat ik een kinderboek wil maken, is dat toch essentieel.
Ik heb ook moeite met verderwerken. Mijn concentratieniveau is nihil. Afleiding is mijn grootste temptation. Oh, verdomde verleidende afleiding! Er bestaan dan ook zoveel leuke dingen in de wereld, dat kiezen vaak moeilijk is. Mijn aandacht zwengelt net als de knie van Kate Ryan in het rond. Focussen op de prentjes, moet ik, en dat prent ik me dan ook in. Jammerlijk genoeg luister ik niet altijd, zelfs niet naar wat ik zelf zeg.
Maar afwerken, eindigen, dat vind ik nog het moeilijkste. Wanneer is het genoeg? Ik stelde mij die vraag enkele tijd geleden over relaties, maar dat geldt dus ook voor de relatie met mijn tekeningen. Wanneer is een tekening af en kan ik er perfect tevreden over zijn? Ik ben nooit echt helemaal tevreden over mijn tekeningen, dus het antwoord is: het kan nooit genoeg zijn! Ik weet wanneer ik moet stoppen met tekenen, maar stoppen met twijfelen zal ik nooit doen. En dan begin ik weer opnieuw. Van voor af aan.

Een kinderboek bedenken, schrijven en illustreren, het zal niet gemakkelijk zijn. Maar het komt wel goed. Want alles komt goed. Uiteindelijk.

15:15 Gepost door beeb | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

een thema zoeken misschien kan je daarmee beginnen? En door allerlei andere dingen te doen komt er heel vaak inspiratie. Als ik met wiskundige dingen bezig moet zijn, heb ik altijd gedichten-inspiratie, gek genoeg!

Heel veel succes ermee!
Ik ben benieuwd naar het eindresultaat!
X

Gepost door: Ivy | 24-05-06

met de J van ik hoop dat uw hoofdpersonnage Jacques heet :-)

of met welke Jacques, u toebehorend, moet mijne Rudy anders komen spelen?

en ik vind, dat ge eerst een idee moet hebben van uw hoofdpersoon, wie is hij, hoe denkt hij e.d., want al wat die persoon beleeft, en hoe hij het beleeft, is van zichzelf afhankelijk;
al ben ik geen kinderboek-expert! (laat staan kinder-expert)

zodus: negeer mijn advies :-) (dat is altijd de conclusie, toch?)

Gepost door: J | 24-05-06

een aantal tips Ik weet niet of het nog van toepassing zal zijn. De vraag is al weer even geleden gesteld. Toch vind ik het leuk om hier op te reageren. Ben namelijk zelf ook pas begonnen met het schrijven en illustreren van een kinder prentenboek. Wie weet zijn deze tips bruikbaar.

De inspiratie komt vaak als je gewoon over het idee met iemand aan het praten bent. Heb eenmaal een idee ook al is het alleen maar de titel. Zet deze dan op papier, vaak komt de rest vanzelf wel.

Bedenk eerst in grove lijnen waar het verhaal ongeveer over moet gaan. Wil je dat er nog een moraal in zit? Bijv een verhaal over pesten, niet goed luisteren, over het potje enz. Of is het vooral een verhaal wat leuk is.

Begin eerst met het verhaal te schrijven en bedenk dan wie de doelgroep is. Pas vervolgens het taalgebruik aan aan de doelgroep.

Bij het maken van illustraties bij de tekst kun je je ook wat vragen stellen. Wie staan er op de tekening, wat is belangrijk wat niet. Let er op dat het niet te druk wordt en de tekening teveel afleidt van het hoofdonderwerp. Maar het is ook belangrijk dat de illustratie niet te simpel is. Dit ligt ook weer een beetje aan de doelgroep, hoe jonger hoe simpeler de illustraties mogen zijn. Bovenal het doel van de illustratie is de verduidelijking van het verhaal.

Probeer vaste tijden voor je eigen te maken wanneer je aan het boek wilt werken. Mocht je merken dat dit niet werkt. Dwing het ook weer niet af. Nogmaals als je eenmaal inspiratie hebt komt de rest van zelf. Niet alleen het verhaal maar ook de tijd die je er voor vrij maakt.

Als laatste tip. Heb er plezier in het is leuk om een kinderboek te maken. Doe dit niet als een verplichting.

Gepost door: Angelina | 29-10-06

zeemeermin(en) ik zouw heel graag een zeemeermin of zeemeerminnen willen leren tekenen maar ik vind nergens een saait waar ik een zeemeermin of zeemeerminnen kan leren tekenet. (stap voor stap)

Gepost door: Uten | 24-04-07

leren hey ik zou graag een site geweten waar ik fantasie en mythes zou leren tekenen

Gepost door: tiziana | 19-08-08

Hallo, ik kwam toevallig bij deze site terecht en ben bezig met een kinderboekje maken. Ik heb de zelfde obstakels als jij. Ooit gekeken of je ADD hebt?

Gepost door: Mika | 11-10-09

De commentaren zijn gesloten.